Gaat jouw kind met tegenzin naar school?


Wanneer dit het geval is, kan dit voor ouders en kind(eren) een hoop onrust veroorzaken. We hebben het dan niet over ‘even een dagje geen zin’, maar over kinderen die structureel met grote tegenzin naar school vertrekken.

04-11-2020


En wat kun jij als ouder doen vanaf de zijlijn? Dat is een lastige vraag. Vaak overheerst een gevoel van onmacht. Je kunt tenslotte moeilijk zeggen: ‘dan ga je maar niet naar school’. We willen allemaal een onbezorgde schooltijd voor onze kinderen. Helaas blijkt dit in sommige gevallen niet goed te lukken. Toch zijn er genoeg voorbeelden van leerlingen die met de juiste aandacht en erkenning de negatieve spiraal weten te doorbreken.  

Negatief patroon
Redenen waarom kinderen zich ongelukkig voelen op school, zijn zeer divers. Voor de hand liggen pesten en treiterijen, maar er is meer. Vaak zijn de problemen – waaronder pesten – complex en liggen er meerdere oorzaken ten grondslag die zorgen voor onrust in de schoolbanken. Geen kind is hetzelfde en allen hebben ze individuele behoeften. Wanneer een kind niet voldoende gehoord en gezien wordt, kan een negatief patroon ontstaan

Gedrag herkennen
Wanneer problematiek en onderwerpen als faalangst, perfectionisme, concentratieproblemen, adhd, overgevoeligheid – en ga zo maar even door – vroegtijdig worden herkend en aangepakt, kan er een hoop ellende voorkomen worden. Tegenwoordig is het herkennen en aanpakken van dit soort zaken voor leerkrachten steeds lastiger. In Nederland zitten gemiddeld 23 á 24 kinderen in de klas. Maar ook klassen van 30 leerlingen komen voor: scholen mogen zelf de maximale groepsgrootte bepalen.

In gesprek

Wanneer je als ouder signaleert dat je kind met tegenzin naar school gaat, is het allereerst belangrijk om (regelmatig) in gesprek te gaan met school en de leerkracht(en). Samen breng je in kaart wat voor verbetering zou kunnen zorgen. Soms zijn kleine aanpassingen op school en thuis genoeg om ervoor te zorgen dat het kind meer plezier gaat beleven. Helaas is dit niet altijd het geval. In sommige gevallen kiezen ouders voor een nieuwe start: een nieuwe school waar meer ruimte en aandacht is voor het kind.

Onderwijs op maat
Waar het ene kind gelukkig wordt op school met minder prikkels, heeft een ander kind juist behoefte aan méér en is zoekende naar uitdaging. In een ideale situatie creëer je voor ieder kind een omgeving waarin het zich het meest prettig voelt. Dit prettige gevoel vertaalt zich vaak direct naar goede studieresultaten. De oplossing? Onderwijs op maat.

- Elk kind krijgt een individueel leerplan waar rekening wordt gehouden met alle eigenschappen en ontwikkelpunten van het kind.
- Een doorlopende leerlijn van basisschool naar voortgezet onderwijs
- Leeraanbod wordt aangepast op de leerling en niet andersom

Winford Breda: ‘Je kunt hier het gehele jaar instromen. Wat je mag verwachten? Kleine klassen, onderwijs op maat en oprechte aandacht voor het kind.’

Winford Breda biedt particulier onderwijs aan, voor zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs. Elke leerling van Winford krijgt een persoonlijk onderwijsplan – aangepast op de wensen en eigenschappen van het kind. Dit in combinatie met kleine klassen en oprechte aandacht voor het kind, maakt het een plek waar het uiterste uit de leerlingen wordt gehaald.

Meer weten? Neem contact met ons op.